Hooikoorts? Denk eens aan acupunctuur…

Zodra het voorjaar wordt, begint het weer: niesbuien, hoesten en geïrriteerde ogen. Hooikoorts is een allergie die veel ongemakken met zich meebrengt. Afgezien van de bovengenoemde symptomen kun je last hebben van benauwdheid en vermoeidheid, en dat uitgerekend in de periode waarvan je met volle teugen wilt genieten: de lente en de zomer!

hooikoortsHooikoorts wordt veroorzaakt door een overmatige reactie van het lichaam op het stuifmeel (‘pollen’) van bloeiende grassen, planten en/of bomen. De pollen zweven door de lucht en worden ingeademd. De meeste hooikoortsklachten worden veroorzaakt door de els en hazelaar, berk, grassen en bijvoet (onkruid). Een piek in het hooikoortsseizoen in Nederland is in mei en juni, als de grassen bloeien. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld.

Met acupunctuur is het mogelijk om die reactie van het lichaam op te heffen. Bij acupunctuur worden een klein aantal zeer dunne naalden geplaatst op specifieke punten op het lichaam. Daardoor kunnen blokkades of verstoringen in de energie verholpen worden waardoor de klachten genezen of verminderen. Om tot de juiste combinatie van punten te komen, worden verschillende diagnosemethodes gebruikt, waaronder het voelen van de pols en het beoordelen van de tong. De pols en de tong geven een goed beeld van de verstoringen die in het lichaam plaatsvinden of het functioneren van de organen. De behandeling zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf kan herstellen en de hooikoortsklachten verdwijnen. De behandeling worden soms ondersteund met geneeskrachtige kruiden, voedingssupplementen  en voedingsadviezen.