Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG),  een van de oudste geneeswijzen die er bestaan. De oorsprong van deze geneeskunst is terug te leiden tot 4000 jaar v. Chr..

Acupunctuur gaat ervan uit dat naast het bloed ook energie door ons lichaam circuleert. Deze energie wordt: “Qi” genoemd en kan ook vertaald worden met “levenskracht”. Net als dat bloed binnen onze bloedvaten stroomt, circuleert: “Qi” binnen een systeem van kanalen die meridianen worden genoemd.

Als om enige reden de vrije stroom van deze energie verstoord is, ontstaan er disharmoniën in ons lichaam die zich kunnen uiten als pijn, ziekte of emotionele disbalans.

Het doel van Acupunctuur is om het lichaam weer in balans te brengen door “Qi” weer vrij te laten stromen. Acupunctuur is niet alleen in staat om klachten te verlichten of te genezen, maar kan juist het ontstaan van klachten helpen te voorkomen.

Kenmerkend voor de Acupunctuur en ook voor de Kruidengeneeskunde is dat de mens op een holistische manier benaderd wordt. Dit betekend dat de mens als onlosmakelijk onderdeel van zijn omgeving wordt gezien en dat alle processen in de mens met elkaar verbonden zijn. Lichaam en geest worden dus als een geheel gezien.

Written by